Renovation of Building

The Y’s Men’s Club Cochin, a historic two-story building, had long grappled with the challenges of its low-lying basement areas, which rendered it susceptible to flooding during monsoon rains and high tides.

Renovation of Y’s Men’s Club Cochin: A Remarkable Transformation by KJASons®

However, this structural adversity was transformed into an opportunity for renovation and rejuvenation, thanks to the diligent efforts of KJASons®.

The ambitious renovation project, initiated on December 17, 2014, and successfully completed on March 11, 2015, stands as a testament to KJASons®’s commitment to delivering exceptional work within stipulated timelines.

renovation

Details of the Work Completed:

  1. Raising the Ground Floor: To mitigate the recurrent flooding issues, the ground floor was elevated by 20 cm, using a mixture of building waste and compacted earth, subsequently overlaid with a 10 cm thick layer of plain cement concrete. This strategic elevation not only addressed the flooding concern but also added structural stability to the building.
  2. Revamped Ground Floor Rooms: The ground floor rooms underwent a significant transformation, featuring elegant vitrified tiles that added a touch of modern sophistication to the space. This upgrade enhanced both the aesthetics and functionality of the premises.
  3. Exterior Enhancement: The rear and north sides of the building received a 15 mm thick cement mortar layer with a neat cement flushing coat (1:4 ratio), ensuring durability and weather resistance. The meticulous work on the exterior surfaces showcased KJASons®’s attention to detail.
  4. Door and Window Renewal: The elevation of the floors necessitated the careful dismantling and reinstallation of all doors. Additionally, old lintels were demolished, and new ones were cast in their place. Damaged windows were promptly replaced with sleek and durable aluminium powder-coated windows. Both doors and windows received a finishing touch with two coats of enamel paint, adding vibrancy to the building’s facade.
  5. Interior and Exterior Painting: The interiors and exteriors received a fresh lease of life with two coats of emulsion paint, providing a clean, polished look that revitalized the building’s aesthetic appeal.
  6. Compound Wall and Gate Renovation: The compound wall, showing signs of wear and tear, underwent thorough repair. New gate pillars, meticulously constructed with country burnt bricks (1:6 ratio), not only reinforced the boundary but also added an element of charm. Furthermore, a robust mild steel gate, meticulously fabricated and secured with MS rectangular and square tubes, was installed. This gate received a finishing touch with two coats of enamel paint over a coat of metal primer, ensuring longevity and visual appeal.
  7. Modernized Toilets: To enhance user convenience, new toilets were constructed, and water supply and sanitary fittings were replaced with high-quality Cera fixtures, ensuring both functionality and aesthetics.
  8. Compound Wall Beautification: The project didn’t stop at the building’s interior and gates; the compound wall received a fresh look with two coats of exterior emulsion paint, providing a cohesive and visually pleasing appearance.

In conclusion, the transformation of the Y’s Men’s Club Cochin is a shining example of KJASons®’s exceptional workmanship and commitment to delivering projects on time. By addressing structural issues, enhancing aesthetics, and incorporating modern elements, KJASons® has not only preserved the building’s historical significance but also rejuvenated it to meet contemporary standards. Our work reflects their dedication to excellence and their ability to turn challenges into opportunities for remarkable transformations.